Tüp Bebek

Tüp bebek tedavisi dendiğinde insanların aklına bebeklerin laboratuvar tüplerinin içinde geliştiği zannedilir. Doğrusunu söylemek gerekirse tüp bebek tedavilerinde tüp aparatı çok da fazla kullanılmamaktadır. Daha çok Petri tabağı dediğimiz özel hazırlanmış embriyo toksik olmayan steril saydam ufak kare şeklinde tabaklar kullanmaktayız. Tüp bebek tedavisin asıl ismi in vitro fertilizasyon kısaca IVF olarak bilinmektedir. Türkçe anlamı laboratuvarda döllenme yapılmasıdır. Bu bölümde aşağıdaki başlıklarsa daha detaylı okuyacağınız gibi tüp bebek tedavisinde kullandığımız işlemler ve yeni teknolojik gelişmelere bulunmaktadır.

Tüp bebek tedavisinde insan üreme hücrelerinin ki bunlar kadında yumurta erkekte spermin laboratuvar koşullarında döllenip embriyo elde edilmesi uygulanmaktadır. Embriyo hayatın erken safhasındaki cenindir. Döllenme sonrası oluşan zigot bölünecek çoğalır. Bu çoğalma ilk 3 gün hep 2 kat artış şeklinde gelişir. Örneğin 3 günlük embriyo 8 hücreli gibidir. Üçüncü günden sonra hücre çoğalması eksponensiyal olur yani 4 günlük embriyo yüze yakın hücre ihtiva ederken 5. Güne gelindiğinde binler civarında hücre olmaktadır.

Tüp bebek laboratuvar koşullarında işte bu sperm ile döllenmiş yumurta takip edilerek büyütülür ve son aşamada rahme embriyo transfer edilir.

Tüp bebek tedavisinde sırayla kadında yumurtalıklar uyarılarak normalde bie tane gelişen yumurta sayısının daha fazla olması sağlanır. Tüp bebek tedavisinin bu kısmına Ovülasyon indüksiyonu veya yumurtlamayı artırıcı tedavi denmektedir. Daha fazla yumurta gelişmesi için kadınlara hormon veya benzeri ilaçlar verilmektedir. Bu ilaçlar genellikle iğne tarzında olup cilt altına yapılan enjeksiyonlar şeklindendir. Ovülasyon indüksiyon yaklaşık 9 ile 14 gün arasında sürmektedir. Bu dönemkadının adet periyoduyla başlamaktadır. Tedavinin bu safhasında ultrasonografi ile yumurtalıkların uyarılması takip edilip büyüyen yumurtaların sayısı ve boyutları izlenir. Istenilen sayıda ve büyüklükte yumurtalar büyüdüğünde yumurta toplama safhasına geçillir.

Ovülasyon İndüksiyonu Dönemi

Ovülasyon indüksiyonu döneminde hasta yaklaşık 3 ile 5 kez muayene olmaya gider. Kontrollerin hangi sıklıkta olacağı yumurtaların büyüme özelliğine bağlı olarak değişebilmektedir. Normal fizyolojiden daha farklı bir senaryo olduğu için Ovülasyon indüksiyonu veya yumurta büyütme yöntemi tüp bebek tedavisinin en önemli safhasıdır ve hekimlik açısından tecrübe ve bilgi gerektirir. Hatta bu dönemde ilaçların uygulanacağı saatler bile önemlidir ve doz atlanması veya yanlış yapılması tedavi sonuçlarını etkiler. Bu yüzden kliniğimizde ilaç tariflerine özellikle dikkat edilmekte ve ilaçların nasıl uygulanacağı uzman hemşirelerimiz tarafından zaman ayrılarak hastalarımıza anlatılmakta ve öğretilmektedir . Ovülasyon indüksiyonu için halk arasında tüp bebek protokolü olarak bilinir, onlarca farklı method vardır. İlaçların kullanılış dozu şekli farklı kombinasyonların yapılması ve hatta başlangıç günleri protokolden protokole değişmektedir.

Ovülasyon indüksiyonun son aşaması yumurtaları çatlatmadır. Gelişmiş yumurtaları toplayabilmek için çatlatma iğnesi adı verilen ilaçlar uygulanır. Bu aşama çok kritiktir eğer yanlış doz veya yanlış saatte çatlatma iğnesi yapılacak olursa bütün tedavi tehlikeye girer ve iptal edilebilir. Yumurta çatlatma iğnesi ne daha önce ne de daha sonra uygulanmamalıdır. Çünkü erken uygulanırsa yumurtaların olgun olmadan elde edilmesi durumu olur. Geç uygulanırsa da yumurtalar çatladığı için yumurta bulunamaz veya aşırı olgun yumurta elde edilebilinir ki tedavide başarıyı azaltır.

Yumurta toplaması genel anestezi altında yapılır. Toplanan yumurtalar erkekden elde edilen spermler ile laboratuvarda özel bir mikroskop altında döllenir. Döllenmeden sonra gelişen embriyolar takip edilerek yaklaşık 3 ile 5 gün sonra rahme embriyo transferi yapılır. Bazı durumlarda embriyoların hepsi veya geri kalanlarına embriyo dondurma işlemi yapılır.

Tüp Bebek Tedavisi Sonu Süresi

Tüp bebek tedavisi sonucu, embriyo transferinden sonra 10 ile 12 gün sonra öğrenilmiş olunur.

Gebelik takibi, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri,  ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jinekoloji ve tüp bebek sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.

0 yorum 5250 görüntüleme

Mikroenjeksiyon Yönteminin Avantajları Nelerdir?

Mikroenjeksiyon tekniği ile döllenmenin gerçekleşme ihtimali diğer uygulamalara göre çok daha yüksektir. Bunun yanında sperm sayısı ve kalitesi daha az bulunan baba adaylarında, normal tüp bebek yöntemi aracılığıyla döllenmesi çok daha zor gerçekleşirken, infertilite yani kısırlık gibi durumlarda neredeyse hiç sağlanamıyor.

Devamını Oku »
0 yorum 5203 görüntüleme

Mikroenjeksiyon (ICSI) Nedir?

Erkeğe bağlı kısırlık nedenlerinde mikroenjeksiyon yöntemi bir devrim niteliğindedir. Bu yöntem sayesinde menide sperm hücresi olmayan, sperminde şekil bozukluğu olan, yetersiz spermi olan ya da sperm hareketliliği az olan erkeklerde baba olabilmektedirler.

Devamını Oku »
0 yorum 5206 görüntüleme

Doğal Tüp Bebek Tedavisi

Doğal tüp bebek tedavisi kadının doğal adet döngüsünde herhangidir uyarıcı kullanmadan gelişen yumurtayı alarak mikroenjeksiyon yöntemi ile döllenmesi işlemidir.

Devamını Oku »
0 yorum 5270 görüntüleme

Tüp Bebek İlaçları Kilo Yapar Mı?

Çiftler genellikle tüp bebek tedavilerinden faydalanırken kilo alımı ile hiçbir ilgisi olmadığını düşünmeye meyillidirler. Ama gerçek şu ki, kilo ve infertilite tedavileri arasında açık bir bağlantı var.

Devamını Oku »
0 yorum 5209 görüntüleme

Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlıkları

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları durumlarında başarıya gitmenin en önemli yolu; başarısızlık nedeninin çok iyi araştırılıp bulunmasında ve çözümün üretilmesidir. Gelişen teknoloji ile birlikte tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları büyük oranda azalmaktadır.

Devamını Oku »
0 yorum 5334 görüntüleme

Mikroçipli Tüp Bebek Tedavisi

Günümüzde kısırlık sorunlarının %50’sinde erkek faktörü mevcuttur. Sperm sayı ve hareketliliğindeki yetersizlik ya da sorunlar kendiliğinden gebelik şansını oldukça düşürmektedir. Ancak son yıllarda geliştirilen ve oldukça umut vaat eden mikro çipli tüp bebek tedavisi birçok anne ve baba adayının bu arzularını gerçekleştirmesine yardım etmiştir. Mikroçip yöntemi, Harvard’da bir Türk bilim adamı tarafından geliştirilmiştir. Türkiye’de de git gide yaygınlaşan bu yöntem, yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Devamını Oku »
0 yorum 5271 görüntüleme

Çalışan Kadınlar İçin Özel Tüp Bebek Programı

Tedavi sırasında iş vereninizin veya amirinizin stresini de yaşamayın. Günümüzde hayat şartlarından dolayı gittikçe daha fazla kadın çalışmakta ve ekonomiye fayda katmaktadır. Çalışan kadınlarda özellikle tıbbi sorunlarında en önemli sıkıntı zaman darlığından dolayı doktora gidememektir.

Devamını Oku »
0 yorum 5162 görüntüleme

Kişiye Özel Tüp Bebek

Kişiye özel tüp bebek tedavisi ile birçok çiftin tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarıda son bulmaktadır. Bu süreçte çiftler alanında uzman bir hekime danışarak bu konuda destek almalıdırlar.

Devamını Oku »
0 yorum 5337 görüntüleme

Tüp Bebek İle Normal Gebelik Arasındaki Farklar Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde kadın ve erkekten alınan üreme hücreleri vücut dışında bir laboratuarda birleştirilir ve döllendirilir. Tüp bebek tedavisi, normal yollarla gebelik sağlayan çiftlere uygulanan tıbbi bir yardımdır.

Devamını Oku »
0 yorum 5196 görüntüleme

Tüp Bebek Tedavisi Can Yakar mı?

Bu tedavi yöntemi, anne ve baba adaylarına herhangi bir acı hissi vermeyen ve yan etkilere neden olmayan bir tedavi yöntemidir. Ancak psikolojik destek arayan çiftler için, biraz yıpratıcı etkiye neden olabilir.

Devamını Oku »
0 yorum 5224 görüntüleme

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tüp bebek tedavisinde adaylara uygulanan yöntemler, 2 değişik grup içerisinde inceleme altına alınır. Bu yöntemlerden bir tanesi, kısa tüp bebek tedavisi şeklinde ifade edilir. Bu tedavi yöntemi, en kısa süreli olan tüp bebek tedavisidir ve bu tedavi ortalama 15 gün civarında tamamlanır.

Devamını Oku »
0 yorum 5153 görüntüleme

Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Herhangi bir yumurtalığı gerçekleştirilen müdahaleler sonucunda alınmış olan bir kadının, hormon kapasitesinin iyi olması durumda, tüp bebek tedavisi uygulamasında herhangi bir sakınca bulunmaz.

Devamını Oku »