Kişiye Özel Tüp Bebek

Kişiye özel tüp bebek tedavisi ile birçok çiftin tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarıda son bulmaktadır. Bu süreçte çiftler alanında uzman bir hekime danışarak bu konuda destek almalıdırlar.

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 5320 görüntüleme

Tüp bebek hem çiftler açısından stresli bir süreçtir. Bu stresin en büyük nedeni de ya başarısız olursa endişesidir. Tedaviyi başlayacak olan çiftler her denemenin başarılı olacak diye bir durum maalesef söz konusu değildir. Bu durumu göz önünde bulundurarak işleme başlarlar ise büyük hayal kırıklıkları yaşamadan tekrar bir tedavi için daha kolay motive olabilirler.

Başarısız tüp bebek denemelerinde daha önceki tedavi süreci hekim tarafından çok iyi değerlendirilerek çiftinde psikolojik durumu iyi olduğu en uygun dönemde tekrar bir tedavi planlaması yapılmalıdır. Bu noktada çiftler umutlarını kaybetmeden hekimin belirlediği yeni bir tedavi planına göre işlemlere başlanmalıdır

Unutmamalıdır ki her hastanın infertilite nedeni farklı olabilir. Örneğin bazı çiftlerde erkekte infertilite varken bazılarında kadında bazen her ikisinde de infertilite yani kısırlık söz konusu olabilir. Bu nedenle de her çifte durumuna göre tedavi planı uygulamak başarıyı arttıran önemli bir kriterdir.

Kişiye Özel Tüp Bebek Tedavisi ile Başarı Artıyor!

Örneğin; Kişiye Özel Tüp Bebek doktorun planlaması ile belirlenen embriyo tutunma zamanı ile yapılan transferler bu noktada başarıyı yükseltmektedir. Özellikle de tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında Kişiye Özel Tüp Bebek uygulaması oldukça önemli bir adım olmuştur.

Tekrarlayan tutunma başarısızlıklarının nedeni nedir?

Çiftlerde 3. Tüp bebek denemesine rağmen hala başarılı bir gebelik elde edilememesi durumuna tekrarlanan tüp bebek başarısızlıkları olarak nitelendirilir.

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarının nedenleri genel olarak değerlendirilmelidir. Başarısızlığa neden olabilecek en ufak bir sorun dahi olsa ortadan kaldırıldığı taktirde başarı elde edilmesi adına bir adım atılmış olacaktır.

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında en yaygın sebepler

  • Kadın rahmi içerisinde embriyoların tutunmasını zorlaştıran ya da engel olan miyomlar, polipler
  • Enfeksiyonlar, iltihaplanma ve rahim içi yapışıklıkları,
  • Embriyonun oluşumunda oluşan morfolojik bozukluklar, sağlıksız embriyo transferi
  • Kadında olan sonradan ya da doğuştan gelen pıhtılaşma bozuklukları (trombofililer) embriyo tutunup gelişmesine engel olabilir.
  • Embriyonun tutunmasına engel olan en önemli sorunlardan biri de rahim zarıdır. Bu oran doktor tarafından çok iyi değerlendirilerek embriyo tutunması için istenen rahim duvarı kalınlığı elde edilene kadar transfer yapılmamalıdır.

Tüp bebek tedavisinde başarı oranını yükseltmek için transfer zamanı çok iyi değerlendirilmelidir. Örneğin; bazı dönemlerde kadının rahim zarı embriyonun tutunması için istenen sevide olabilirken, bazen tam tersi sonuca neden olacak düzeyde olabilir.

Kaliteli embriyo elde edildiği halde tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı varsa bunun altındaki sebep muhtemelen kadının endometrium yani rahim zarı kalınlığıdır. Bu gibi durumlarda Kişiye özel tüp bebek tedavisi ve yöntemlerle, tutunma zamanını tespit etmek gerekmektedir.

ERA “Endometrial Reseptivite Array” adı verilen test sayesinde bu zamanı tespit etmek oldukça kolaydır. Uygulamada anne adayından alınan rahim zarı örneği bilgisayar programının da yardımı ile tutunmaya elverişli ya da elverişli olmadığını belirlenebilmektedir.

Her anne adayı için kişiye özel uygun tarihler belirlenmeli!

Tutunmadan kaynaklı tüp bebek denemeleri olan çiftlerde önce klasik tüp bebek tedavisine başlanmaktadır. Elde edilen, iyi kalitede embriyolar dondurularak transfer gününe kadar saklanır.  En doğru transfer gününü belirlemek için hastanın doğal döngüsü beklenir.  Adet döngüsü içerisinde yumurtlamayı sağlayan LH hormonunun arttığı gün takip edilir. rahim zarı 7 mm’yi geçince, doku örneği alınıp ERA testi uygulanarak uygun zaman belirlenmelidir.

Yapılan teste göre rahim zarı tutunmaya uygun ise, reseptif, değilse non-reseptif olarak ifade edilir.

Kişiye özel tüp bebek tedavisi, gebelik takibi, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri,  ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jinekoloji ve tüp bebek sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle