Jinekoloji

Kadın hastalıkları, kadın sağlığını ve üremesini engelleyecek problemleri içermektedir. Sırasıyla kadın genital organları vulva, vajen, serviks, uterusi, tubalar ve overlerdir. Doğal olarak kadının vücudunun dış kısmından içeri doğru ilerleyen genital organlardaki basit bir hastalık tüm vücudu riske sokabilmektedir. Bu yüzden kadının sağlık halının iyi olması için jinekoloji olarak kontrol edilmesidir.
Jinekoloji daha çok adet dönemini görmeye başlayan genç kızlardan menapoza girmiş yetişkin kadınlara kadar olan genital organlarında oluşan sorunlarla ilgilenir. Ancak henüz çocukluk çağında da özellikle hormonal veya tümoral nedenlerden de jinekolojiyi ilgilendirecek sorunlar olabileceği unutulmamalıdır. Aynı şekilde menapoz sonrası yaşam da artık jinekolojinin konusudur.

Jinekoloji hem klinik hem de cerrahi bir alandır. Başka bir deyişle hastalarımızı hem ilaçlar hem de cerrahi yöntemler ile tedavi edebilmekteyiz. Jinekoloji hem endokrinoloji hem mikrobiyoloji hem fizyoloji hem de anatomi bilim dallarını içeren geniş spektrumlu bir bölümdür.

Kadın sağlığının ana çocuk sağlığını da etkileyeceğini düşünecek olursak sadece kadınlar için değil aynı zamanda onların yetiştireceği kuşaklar için de önemli olmaktadır. Halk arasında ilk jinekolojik muayenenin ne zaman olması gerektiği konusunda çelişkili saptamalar vardır. Maalesef birçok kadın evlenip gebe kaldıktan sonra jinekolog yüzü görürken bazıları ise hiç kontrolden geçmemektedir. Jinekolojide birçok ileride ciddi sorun yaratacak hastalık önceden tedbir edilmekte ve basit bir şekilde tedavi edilmektedir.

Jinekolojinin Diğer Konuları

Jinekolojinin diğer ilgilendiği bir konu ise kadın sağlığını korumaktır. Kadının doğurganlığının korunması bizler açısından çok önemlidir. Doğurganlık hem kadının iç dünyası ve fizyolojik yapısı için önemli olurken yeni kuşakların sağlıklı olması içinde önemli olmaktadır. Bu bağlamda üretkenlik potansiyellerini koruma ve ölçerek bilgilendirme jinekologların görevlerindendir. Başka bir deyişle kadının ne zaman doğurmak istediğinin belirlenmesinde veya hamile kalmayı geciktirmek için nelere dikkat etmesi konusunda bilgilendirme yapmamız toplum sağlığı açısından da önemlidir. Aile planlaması altında kadınları istenmeyerek gebeliklerin oluşmasından korurken sosyal ve ekonomik hayatlarını da kontrollerin de olmasını sağlamaktayız. Doğum kontrol yöntemleri haricinde gelişen teknolojiyle beraber artık kadınların yumurtalarını dondurarak üreme potansiyellerini uzatabiliyor hatta optimize ediyoruz. Yumurta dondurma ile daha detaylı bilgiye aşağıda ulaşabilirsiniz.

Jinekoloji ile ilgili diğer sık sorulan soru ise kadınların jinekoloğa gitmesi için muhakkak cinsel münasebette bulunması gerekli olduğudur. Cinsel münasebet daha çok enfeksiyon veya gebelik ile ilgili hastalıklarda olması gereken bir durum iken kadın genital organlarının özellikle rahim yumurtalık hastalıkları cinsel münasebetten bağımsızdır. Ayrıca unutulmamalıdır ki neredeyse her 5 kadından birinde genital organlarında doğuştan gelen bir anomali olabilmektedir.
Son olarak yine üreme potansiyelini etkileyebilecek bir çok problemin tespiti için cinsel münasebet olmuş olması beklenmez. Bunun yanında gelişen teknolojik imkanlar herhangi bir endişe yaratmadan genç kızların veya evlenmemiş kadınların jinekolojik muayenelerini sağlamaktadır.

Özellikle ileri yaşlardaki kadınları endişelendiren menopoz nedir? Belirtileri nelerdir? Menopoz dönemi hakkında bilmek isteyeceğiniz her şeyi burada bulabilirsiniz.

0 yorum 5227 görüntüleme

Rahim Ağzı Kanser Taraması

Rahim ağzı kanseri, rahim ağzında serviks adı verilen bir kanser çeşididir. Human Papilloma Virüsü olarak açılan HPV, rahim ağzında kanser oluşumuna sebebiyet vermektedir. HPV kadın ve erkeklerde fark etmeksizin genital bölgede siğillere neden olmaktadır. Ayrıca kadınlarda rahim ağzı kanserinin oluşmasına neden olmaktadır. Genital siğillere sahip kişilerde her zaman rahim ağzı kanserine rastlanılmaz fakat rahim ağzı kanserine genital siğillere de neden olan HPV virüsü neden olur. Rahim ağzı kanseri taraması önemlidir ve HPV virüsünü taşıyanlar mutlaka PAP-SMEAR taramasını yaptırmalıdır.

Devamını Oku »
0 yorum 5249 görüntüleme

Myom Nedir? Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Myom nedir? Rahim yumruları (myomlar) rahimdeki selim (iyi huylu, kanser olmayan) büyümelerdir. Kadın pelvisinde (havsala, leğen kemiği bölgesi, kasık) görülen en sık büyüme tipidir.

Devamını Oku »
0 yorum 5294 görüntüleme

Yumurta (Oosit) Dondurma Nedir?

Yumurta (Oosit) dondurma, embriyo ve sperm dondurma nerdeyse 35 yıldır başarıyla uygulanırken, yumurta dondurma diğerleri kadar başarılı sonuçlar vermiyordu ve geçtiğimiz yıllara kadar kadınlarda yumurta dondurma deneysel bir tedavi olarak kabul edilmekteydi.

Devamını Oku »
0 yorum 16437 görüntüleme

4 Maddede Adet Kanı Nasıl Oluşur, Nereden Gelir?

Adet kanamaları, endometrium adı verilen rahim iç tabakasının her adet döneminin bitimiyle dökülmesi sonucunda meydana gelir. Adet günlerinin başlamasıyla, kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen hormonun etkisi ile bu tabaka kalınlaşır. Bu durum proliferasyon evresi olarak ifade edilir.

Devamını Oku »
0 yorum 5473 görüntüleme

Laparoskopi Nedir?

Hastaların göbek bölgesinden belirli delikler açılarak girilen ve optik cihaza görüntü yansıtılan, karın içerisindeki organların daha iyi görülebilmesi için karbondioksit gazı verilen, tanı ve tedaviye yardımcı olan cerrahi işlemdir. Son yıllarda kadına ait kısırlık sayısı artmış ve laparoskopi yardımı ile tanı ve tedavi kolaylıkla yapılabilmiştir.

Devamını Oku »
0 yorum 584 görüntüleme

Polikistik Over Sendromu

Polikistik over sendromu, cinsel hormonların fazlasıyla dengesiz olduğu durumlarda meydana gelen bir hastalıktır. Bu hastalık kadınların üreme sağlığını etkiler. Bu sendrom hakkındaki 7 önemli olguyu bugünkü yazımızda öğrenin.

Devamını Oku »
0 yorum 5467 görüntüleme

D Vitamini Almamız İçin 10 Neden

D Vitamini Almamız İçin 10 Neden; D vitamini eksikliği toplumumuzda çok fazla gözükmektedir. Yapılan araştırmalarda nerdeyse toplumun %40’nda D vitamini eksikliği vardır.

Devamını Oku »
0 yorum 582 görüntüleme

Menopoz Yaşı Kaçtır?

Kadınların doğurganlık özelliğini yitirmeye başladığı ve yitirdiği doğal evreye menopoz denir. Her kadının ergenlik döneminde ki yaşadığı bir takım değişiklerin gerçekleştiği ve kadınlığa adım atması gibi doğal gerçekleşen, belli bir yaştan sonrada bu özelliklerinin sonlandırıldığı dönem olarak adlandırabiliriz.

Devamını Oku »
0 yorum 5606 görüntüleme

Çikolata Kisti Nedir?

Çikolata kisti diğer adıyla endometriozis; Rahimin içini döşeyen, hamilelik başlangıcında bebeğin rahme yerleşmesini sağlayan ve her ay adetle birlikte dökülen endometrium adlı tabakanın karın içinde başka yerlerde bulunmasına endometriozis deniyor.

Devamını Oku »