Tüp bebek tedavisine ne zaman başlanmalı?

Tüp bebek tedavisine ne zaman başlanmalı sorusu çiftlerin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Doktorunuzla ilk görüşme ve muayenenizi gerçekleştirdikten sonra hekiminizin size uygun gördüğü tedavi programına göre tedaviye başlanır.

Prof. Dr. Ulun ULUĞ
Prof. Dr. Ulun ULUĞ tarafından yazıldı. 0 yorum 5355 görüntüleme

Tüp Bebek Tedavisinde Kısa Protokol ve Uzun Protokol

İlk muayenenizde bayanların adet döngüsünün bir önemi yoktur. Fakat tedaviye başlanacağı aşamada adetin 2. ve 3. günü olması (kısa protokol) veya uzun protokol (long protokol) dediğimiz bir önceki adetin 21. Günü mü olacağı doktorunuzun sizi değerlendirmesi sonrası karar verilir.

Tüp bebek tedavisine ne zaman başlanır? Kısa ve uzun protokoller

Kısa Protokol

Adet kanamasının 2. Veya 3.günü olarak tedaviye başlanıldığı bu yöntem kısa protokol olarak adlandırılır. Adetliyken hekiminizin sizi muayene etmesi gerekir. Bu aşamada ki muayenenin amacı, tedaviye başlamak için o adet döngünüzün uygun olup olmadığını değerlendirmektir. Doktorunuz değerlendirmesi sonucu tedaviye başlanır. Tedavide yumurtalarınızı büyütmek için hekiminizin size uygun gördüğü ilaçları ve iğneleri kullanırsınız. İğne ve ilaçlarınızın dozunu hekiminiz belirledikten sonra size detaylı bir anlatımı yapılır. Kullanacağınız bu ilaçların doğru yapımı son derece önemlidir. Size verilen ilaçları doğru bir şekilde kullanmanız sonrası, hekiminiz uygun gördüğü zaman diliminde kontrollere gelirsiniz. Bu süreçte foliküllerinizin (yumurta) büyümeleri takip edilir. Yaklaşık olarak 10-12 gün arasında süren bu tedavi sonrası yumurta toplama işlemine karar verilir.
Yumurta toplama işlemi anestezi altında hekiminiz tarafından yapılır. Yumurtalarınız toplanırken anestezi aldığınız için herhangi bir ağrı veya acı hissetmezsiniz. Eşinizden alınan sperm örneği ile o gün yumurta dölleme işlemi yapılır. Laboratuarda embriyo takibi yapılır ve transferiniz planlanır. Bundan sonraki süreç için hekiminiz sizi bilgilendirip, tedavinin başında karar verilen programa göre yönlendirecektir.

Uzun Protokol

Uzun protokollerde (long protokol) tedaviye, bir önceki adet döneminin 21. Veya 23. günü başlanır. Hekiminiz size uygun gördüğü ilaca başlayarak bir sonraki adet döneminin 2. Veya 3. Günü kontrol gidersiniz. Bu kontrol sonrası o gün bakılan hormon değerleri dikkate alınarak size ekstra iğneler başlanır. Bu süreç zarfında foliküllerinizin (yumurta) büyümesi takip edilir. Yaklaşık olarak kısa protokolde olduğu gibi yumurtalarınızın büyümesi 10-12 günlük bir süreci bulacaktır. Kullanımı son derece önemli olan bu ilaçları dikkatli ve doğru uygulamalısınız. Ultrason eşliğinde yapılan takiplerde hekiminiz yumurtalarınız uygun olgunluğa gelmesini kontrol edecektir. Sonrasında büyüyen ve yeterli olgunluğa gelen yumurtalarınızın anestezi altında toplanmasına karar verilir. Hekiminiz yumurtalarınızı topladıktan sonra kısa protokolde olduğu gibi işlemleriniz devam edecektir. Doktorunuz sürece göre sizi yönlendirecektir.
Uygulanan bu protokollerde ki amaç yumurtalarınızı uyarıp daha fazla yumurta elde etmektir. Bu yüzden gereken protokolü belirleyip hastamıza uygun tedaviyi uygulamak son derece önemlidir.

Size en uygun protokolü hekiminiz sizi değerlendirdikten sonra karar verecektir. Sizlerinde bu süreçte dikkat etmeniz gereken ilaçlarınızı doğru ve düzenli kullanmanızdır. Unutmayın ki tüp bebek tedavisi ekip işidir.

Biz bir ekibiz.

Kişiye özel tüp bebek tedavisi, gebelik takibi, tüp bebek, kadın hastalıkları, ilaç kullanım eğitimleri,  ve daha bir çok konuda hızlı ve doğru bilgi almak için Youtube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jinekoloji,  tüp bebekgebelik ve üreme immünolojisi sayfalarımızdan merak ettiğiniz konulardaki makalelerimize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Yeni Yorum Ekle